
1 

 

RESILIENT FOOD SYSTEMS 

INFRASTRUCTURE PROGRAM (RFSI) 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 
**UPDATES TO THE PROGRAM SCOPE AND REQUIREMENTS 

Q: CAN INFRASTRUCTURE GRANT RECIPIENTS APPLY FOR EQUIPMENT-ONLY PROJECTS THAT TOTAL 

LESS THAN $100,000?   

A: Yes, Lead State Agencies may issue Simplified Equipment-Only Projects. These projects offer a simplified 

application to fund smaller grants between $10,000 and $100,000 for equipment purchases. The Simplified 

Equipment-Only option is a Fixed Price Grant, meaning it will fund only equipment purchases (and not associated 

facility upgrades, staffing, or other costs), and the amount awarded will be equal to the cost of the equipment up 

to $100,000. No match is required for this grant type. 

Using a USDA provided template, applicants are required to submit a project narrative that describes the overall 

scope of the project and how it aligns with the program goals and priorities. The narrative must include an 

estimated increase in production and who will benefit from the overall project. Applicants must attach 

documentation to substantiate the costs of each piece of equipment, which can include contracts, catalog pricing, 

or binding quotes provided by license commercial entities.  

GENERAL PROGRAM INFORMATION 

Q: WHAT IS THE DEFINITION OF MIDDLE-OF-THE-SUPPLY-CHAIN?  

A: The food supply chain involves the following stages: 1. Production, 2. Processing, 3. Aggregation/Distribution, 

and 4. Markets/Consumers.  

For the purposes of RFSI, “middle-of-the-supply-chain” refers to the middle stages: 2. Processing and 3. 

Aggregation/Distribution.  

For additional information on middle-of-the-supply-chain activities, refer to the RFSI Project Scope and 

Requirements, section 1.5.6 Infrastructure Grants – Projects Eligible for Funding.  

Q: WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN THE LEAD STATE AGENCY AND AN INFRASTRUCTURE 

GRANT RECIPIENT? 

https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/RFSI_ProgramScopeandRequirements.pdf
https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/RFSI_ProgramScopeandRequirements.pdf
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A: The Lead State Agency is the prime recipient of the federal funding responsible for monitoring and managing 

the RFSI Cooperative Agreement. As part of the Cooperative Agreement, Lead State agencies will conduct a 

competitive grant program to issue subawards in the form of Infrastructure Grants.  

Q: WHAT IS THE DEFINITION OF AN INFRASTRUCTURE GRANT? 

A: An Infrastructure Grant is a subaward that will fund projects to expand capacity and infrastructure for the 

aggregation, processing, manufacturing, storing, transporting, wholesaling, or distribution of targeted agricultural 

products.  

Q: CAN LEAD STATE AGENCIES EDIT THE STATE PLAN AND INFRASTRUCTURE PROJECT TEMPLATES? 

A: No, but if it’s necessary, please reach out to AMS to coordinate a plan. The State Plan Template is a dynamic 

form designed to help streamline information management processes.  

Q: ON THE INFRASTRUCTURE GRANT TEMPLATE, SHOULD THE DISTRESSED COMMUNITIES INDEX 

(DCI) INCLUDE ZIP CODE OR COUNTY DATA? 

A: The DCI data should be at county level.  

STATE PLAN 

Q: ARE STATES ABLE TO SUB-CONTRACT THE ADMINISTRATION OF THE INFRASTRUCTURE AWARDS 

TO ANOTHER ENTITY? 

A: Yes, States agencies may partner or contract with another entity to administer the Infrastructure Grant 

program. However, the State agency will remain the primary recipient and is responsible for meeting all program 

requirements. 

ALLOWABLE COSTS 

Q: ARE STATES ALLOWED TO BE MORE RESTRICTIVE REGARDING ALLOWABLE COSTS, E.G. NO 

VEHICLES, NO CONSTRUCTION, ETC.? 

A: If State laws/procedures or stakeholder input results in a Lead State Agency proposing to restrict Infrastructure 

Grant program allowable costs or eligible activities, the Lead State Agency should explain and justify these 

proposed restrictions within their state plan proposal. 

REVIEW PROCESS  

Q: WHAT ARE THE CRITERIA USED BY AMS TO EVALUATE STATE PLAN PROPOSALS? 

A: AMS will review State Plans in accordance with section 6.1 of the Program Scope and Requirements document. 

AMS will notify the Lead State Agency if additional information is required after the initial review of the application 

and work with Lead State Agencies to negotiate any revisions if necessary and possible. 



3 

INFRASTRUCTURE GRANTS  

Q: CAN INFRASTRUCTURE GRANT RECIPIENT FUNDS BE USED TO MAKE SUBAWARDS, E.G. MINI 

GRANTS, BELOW THE $100,000 MINIMUM AWARD AMOUNT? 

A: It is unallowable for Infrastructure Grant recipients to issue subawards. USDA’s Regional Food Business Centers 

offer Business Builder Grants in amounts up to $100,000, so States can refer potential applicants needing smaller 

funding amounts to their Regional Food Business Center to apply for those funds.  

Q: CAN THE MINIMUM AND MAXIMUM AWARD AMOUNTS FOR INFRASTRUCTURE GRANTS BE 

ADJUSTED BY THE STATES?   

A: States wishing to reduce the maximum award amount to less than $3M may do so if driven by stakeholder input 

and must describe the input and resulting proposed range in their State Plan. States may not change the minimum 

award amount or increase the maximum award amount. If there is a concern about administrative burden, States 

should use funds to pay for necessary staff and systems to offer the full range of awards.   

Q: IS A STATE ALLOWED TO DENY INFRASTRUCTURE GRANT APPLICANTS FROM REQUESTING 

INDIRECT COSTS IN THEIR PROJECT BUDGETS? 

A: No, States must negotiate the indirect cost rate with all subrecipients in accordance with 2 CFR 200.332(a)(4).  

Q: CAN A PRODUCER BUY PROCESSING EQUIPMENT THAT WILL ONLY BENEFIT THEIR OWN 

BUSINESS OR DOES IT NEED TO BENEFIT MORE THAN ONE ENTITY?  

A: Yes, a producer can buy equipment that benefits their own business. Projects that benefit an individual 

producer may be less competitive than a similar project that benefits multiple producers. 

ELIGIBLE AGRICULTURAL PRODUCTS 

Q: IS SHRIMP AN ELIGIBLE AGRICULTURAL PRODUCT? FOR EXAMPLE, THE SHRIMP ARE GROWN IN 

CONTAINERS AND NOT "WILD CAUGHT". 

A: Projects that expand capacity for the middle of the supply chain of aquaculture products are eligible for funding. 

USDA defines aquaculture as the production of aquatic organisms under controlled conditions throughout part or 

all their lifecycle. Wild-caught seafood is an ineligible product. 

Q: ARE PROJECTS THAT FOCUS ON CANNABIS PRODUCTS MADE FOR HUMAN CONSUMPTION 

ELIGIBLE FOR RFSI FUNDING?  

A: No, plants federally controlled as illegal drug plants (e.g. cannabis) are ineligible. This is in addition to the 

eligibility requirements outlined in RFSI Program Scope and Requirements.  

ALLOWABLE/UNALLOWABLE COSTS 

Q: CAN FUNDS BE USED FOR FOOD PRODUCTION RELATED ACTIVITIES? 

https://www.ecfr.gov/current/title-2/part-200#p-200.332(a)(4)
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A: No, funds cannot be use for production activities/costs including farm equipment, tools, supplies, gardening, or 

production related labor/training.   

Please note that in accordance with the Program Scope and Requirements, on-farm post-harvest processing, 

preservation, and storage/cold storage are allowable activities.  

Q: CAN FUNDS BE USED FOR CONSTRUCTION? 

A: RFSI funds may be used for improvements, rearrangements, or alterations of an existing building or facility to 

use a space more effectively and to accommodate new or upgraded equipment and processes. 

Funds may also be used for new construction of buildings or structural changes to an existing building/ facility 

resulting in a square foot expansion or requiring changes to the building’s floor, foundation, and exterior or load 

bearing walls. 

Q: CAN I USE FUNDS TO PURCHASE LAND OR BUILDINGS? 

A: No. It is unallowable to use grant funds for the acquisition of buildings, facilities, or land. 

Q: CAN FUNDS BE USED TO PURCHASE VEHICLES? 

A: Special purpose vehicles relevant to the scope of work on an Infrastructure Grant project, such as delivery 

vehicles or refrigerated trucks, are allowable. However, the purchase of a general use vehicles is not allowable. 

Please see the RFSI Program Specific Terms and Conditions for more information on general use and special 

purpose equipment. 

Q: CAN FUNDS BE USED TO REPAIR AND/OR UPGRADE EXISTING EQUIPMENT? 

A: Yes. Funds may be used to repair or update existing equipment.  

Q: WHAT RETAIL RELATED ACTIVITIES ARE ELIGIBLE FOR FUNDING? 

A: Eligible retail related activities can include creating distribution channels to new retail opportunities, or 

expanding processing and packaging capacities, including adding product types, increasing production volumes, 

and supporting new retail product lines. 

COST SHARE AND MATCH REQUIREMENT INFORMATION 

Q: WHAT IS COST SHARING OR MATCHING? 

A: Cost sharing or matching is the portion of project costs not paid by the Federal funds, which could be cash 

and/or in-kind contributions. Cash can be a financial outlay, or cash donations from non-Federal third parties. In-

kind can be the value of non-cash contributions typically in the form of value of personnel, goods, and services, 

including direct and indirect costs. Other Federal funds cannot be used as match. (See 2 CFR §§ 200.1 and 

200.306.) 

Q: DOES THE RFSI PROGRAM REQUIRE COST SHARING OR MATCHING? 
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A: Yes, Infrastructure Grant Recipients require a match. The program requires cost sharing or matching of 50% of 

the project cost as a match to federal funding.  For underserved farmers and ranchers, a reduced match 

contribution is required at 25% of the project costs.  Please note, the Lead State Agency does not have a cost-share 

or match requirement. 

AMS will provide a match calculation tool. See below for examples using 50% and 25% match requirements.  

RFSI Match Calculator  

50% Match Requirement 

  Amount 

Total Project Amount:  $         200,000.00  

Federal Funds Requested:  $         100,000.00  

Cost-Sharing/Matching Amount:  $         100,000.00  

RFSI Match Calculator  

25% Reduced Match Requirement 

  Amount 

Total Project Amount:  $            133,333.33 

Federal Funds Requested:  $            100,000.00  

Cost-Sharing/Matching Amount:  $              33,333.33  

Q: CAN LEAD STATES AGENCIES PROVIDE THE MATCHING FUNDS TO INFRASTRUCTURE GRANT 

APPLICANTS? 

A: Yes, Lead State Agencies (i.e. recipient) may provide matching funds from state or other non-federal sources of 

funding to Infrastructure Grant recipients. The recipient must ensure that it complies with the applicable 

provisions found in 2 CFR § 200.306 (also linked within the RFSI Program Scope and Requirements).  

The State should describe the process they will use to distribute matching funds in the State Plan proposal, 

including a detailed description of how the matching funds will be distributed, support RFSI funding priorities 

(including support for underserved producers and applicants), and align with all match requirements. 

Q: HOW SHOULD AN APPLICANT DOCUMENT IF THEY QUALIFY FOR REDUCED MATCH? 

A: Qualifying applicants for the Infrastructure Grant projects will self-certify their eligibility for the 25% reduced 

match to 25%.  Please review the Infrastructure Grant Template for more information on self-certification.  

Q: CAN UNALLOWABLE COSTS BE BROUGHT AS AN IN-KIND OR COST SHARE MATCH? 

A: No. Only costs allowable under Subpart E of the Cost Principles can be brought as a match. The basis for 

determining the value of cash and in-kind contributions must be in accordance with 2 CFR § 200.306. 

Q: CAN DONATED LABOR/PERSONNEL TIME COUNT AS IN-KIND MATCH? 

https://www.ecfr.gov/current/title-2/subtitle-A/chapter-II/part-200/subpart-D/section-200.306
https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2014-title2-vol1/pdf/CFR-2014-title2-vol1-part200.pdf
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A: Labor/personnel time may be used as a match for the percentage of time the person is working on the project. 

For example, if someone is only spending 15% of their time working on the project, then you can only bring that 

15% to the project as a match. Also, you must ensure that what you would normally pay that individual is 

reasonable according to standard personnel rates for similar positions in your geographic locality. 

Q: CAN UNRECOVERED INDIRECT COST BE USED AS PART OF THE COST SHARING OR MATCHING? 

A: Yes, it is allowable to use unrecovered indirect costs as part of cost sharing or matching. Unrecovered indirect 

cost means the difference between the amount charged to the Federal award and the amount that could have 

been charged to the Federal award under the potential recipients approved negotiated indirect cost rate. 

Q: CAN AN INFRASTRUCTURE PROPOSAL EXCEED THE APPLICABLE MATCH REQUIREMENT? 

A: Yes. Infrastructure Grant recipients can provide more than the required match. However, this will not provide any 

advantage during the Technical Review of the applications. Any amount exceeding the required match will be 

considered “Voluntary Committed Cost Share” as defined in 2 CFR §200.1 and 2 CFR §200.306 . Voluntary 

Committed Cost Share means cost sharing specifically pledged on a voluntary basis in the proposal's budget on the 

part of the non-Federal entity and that becomes a binding requirement of Federal award.  

Q: DOES THE $3M AWARD CAP INCLUDE MATCHING FUNDS? I.E. CAN AN APPLICANT REQUEST $3M 

IN GRANT DOLLARS AND PROVIDE A 50% MATCH OF $3M FOR A TOTAL PROJECT OF $6M OR IS 

$3M THE LIMIT FOR TOTAL PROJECT COSTS WITH A 1.5M GRANT AWARD AND A 1.5M MATCH? 

A: No, the $3M award cap does not include the in-kind/matching funds from the Infrastructure Grant recipient. An 

Infrastructure Grant applicant can apply for up to $3M of RFSI funding and will be required to provide the 

matching funds. 

Q: CAN DONATED RENTAL SPACE OR LAND BE CONSIDERED IN-KIND MATCH? FOR EXAMPLE, A CITY 

DONATES LAND TO AN APPLICANT TO BUILD A PROCESSING/AGGREGATION COLD STORAGE 

FACILITY. 

A: Yes and No. Acquired real property, including land, is an unallowable cost and therefore cannot be used to meet 

the match requirement.  

Rental costs are an allowable cost and may be used to meet match requirements. 

NATIONAL ENVIRONMENTAL POLICY ACT (NEPA) 

Q. IF INFRASTRUCTURE GRANT APPLICATIONS INCLUDE CONSTRUCTION, WILL THE PROJECTS NEED 

TO COMPLY WITH NATIONAL ENVIRONMENTAL POLICY ACT (NEPA)? 

A: Yes, any application that may have ground disturbing activities needs to comply with NEPA, Section 106 of the 

National Historic Preservation Act, and other state, local and tribal laws.   

UNIQUE ENTITY ID - SAM.GOV 

https://www.ecfr.gov/cgi-bin/retrieveECFR?gp&SID=71e37306900982fc770b614fb0c186d5&mc=true&n=pt2.1.200&r=PART&ty=HTML&se2.1.200_11
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.ecfr.gov%2Fcgi-bin%2FretrieveECFR%3Fgp%3D%26SID%3D71e37306900982fc770b614fb0c186d5%26mc%3Dtrue%26n%3Dpt2.1.200%26r%3DPART%26ty%3DHTML%23se2.1.200_1306&data=02%7C01%7C%7C1b968a5486a4413bdb6808d83ecfd36b%7Ced5b36e701ee4ebc867ee03cfa0d4697%7C0%7C0%7C637328409606089162&sdata=eW1eNuXOcteqYkKbL2WK6OCdB9ukNlPci5dmePDicH8%3D&reserved=0
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Q: DO INFRASTRUCTURE GRANT APPLICANTS/GRANTEES NEED A UNIQUE ENTITY ID (UEI) IN 

SAM.GOV?  

A: Yes, Subawardees are required to obtain a UEI in SAM.gov prior to being issued a subaward.  

Q: DO INFRASTRUCTURE GRANT APPLICANTS HAVE TO PAY TO OBTAIN A UEI IN SAM.GOV? 

A: No, there is NO cost to register in SAM.gov. If you receive notification on having to pay to renew your account 

beware that it is likely a SCAM and should be reported to the appropriated authorities. 

Q: DO STATE AGENCIES NEED AN ACTIVE SAM.GOV REGISTRATION TO RECEIVE RFSI PAYMENTS? 

A: Yes. State Agencies must have an active SAM registration. If the UEI is showing inactive in SAM.gov, then 

payments will not be processed. It is the responsibility of the organization to contact SAM.gov to renew the 

registration annually. 

Last updated: 07/24/2023 
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